Rețetele Bunicii

Prăjitură festivă cu nucă și gem – Desert ușor de pregătit, cu ingrediente la îndemână

Ingrediente pentru aluat:

500 g făină
200 g unt
2 ouă
250 ml smântână
100 g zahăr pudră
25 g drojdie
sare
coajă de lămâie
Ingrediente pentru umplutură:

500 g gemul preferat
400 g miez de nucă
200 g zahăr

Ingrediente pentru glazură:

100 ml lapte
1 lingură smântână
1 tabletă ciocolată
Mod de preparare:

1. Pentru început, pregătim aluatul. Într-un bol, amestecăm drojdia cu zahăr. Adăugăm untul topit, 2 ouă și ametecăm cu ajutorul unui mixer.

2. Adăugăm 250 ml de smântână, coaja de la o lămâie și mixăm. Treptat, adăugăm făină și amestecăm până obținem un aluat moale și fin.

3. Împărțim aluatul obținut în 4 părți egale. Acoperim o tavă dreptunghiulară cu hârtie de copt. Turnăm uniform o parte din aluat și coacem în cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute. După ce s-a copt, așezăm blatul obținut pe un grill. Procedăm la fel cu restul de aluat. În final trebuie să avem 4 blaturi subțiri.

4. Pentru cremă, mărunțim miezul de nucă. Într-un bol adânc, adăugăm gemul preferat, 200 de grame de zahăr și miezul de nucă mărunțit. Amestecăm foarte bine până la omogenizare.

5. Pentru a monta tortul, așezăm un blat pe un platou. Îl tapetăm cu o treime din crema obținută iar pe deasupra adăugăm următorul blat. Procedăm la fel până obținem 4 nivele.

6. În final, pregătim glazura de ciocolată. Într-un bol, amestecăm laptele cu 1 lingură de smântână și cu o tabletă de ciocolată. Punem la încălzit pe baie de aburi și amestecăm până obținem o glazură fină și omogenă. Opțional, puteți adăuga unt pentru un plus de strălucire.

7. Decorăm tortul cu glazura de ciocolată.