Rețetele Bunicii

Gogoși pufoase, ca la bunica acasa făcute cu lingura. O rețetă pe care am invățat-o de la bunica!

Aluatul: 100g unt sau untură, 1 pahar de apă, 1 lingură rasă de zahăr, 150g de făină, 4 ouă, puțină sare, vanilie sau coajă de lămâie.

Se pune pe foc într-o cratiță 100g unt sau untură cu puțină apă să fiarbă. Când apa dă în clocote se trage pe margine și se răstoarnă imediat toată făina în cratiță. Se freacă repede, ca să nu se formeze cocolpașe, și se ține pe margine, amestecând mereu până ce coca se desprinde de pe cratiță, iar după aceea se dă la o parte.

Când se observă că aproape s-a răcit, se adaugă puțină sare, puțină vanilie sau coajă de lămâie și 4 ouă, unul câte unul, frecând continuu, în așa fel încât să nu se pune al doilea ou până ce coca nu l-a cuprins pe primul. Din aluatul pripit se fac prăjituri cu cremă sau gogoși.

Gogoșile pripite se prepară astfel: Se pune pe foc o cratiță nu prea mare cu 300g grăsime. Când este bine încinsă (sfârâie), se ia cu o linguriță din aluat și se dă drumul în grăsime. Se procedează astfel până ce se acoperă întreaga suprafață a cratiței cu gogoși.

Când se rumenesc pe o parte, se întorc pe cealaltă, iar când sunt gata, se scot cu o lingură de spumă pe o farfurie, și în același timp se pun altele la prăjit. Gogoșile pripite se servesc la masă calde și pudrate cu zahăr pudră vanilat.