Rețetele Bunicii

Azi se mănâncă PEȘTE. Pește umplut cu legume și copt cu cartofi. Perfect pentru orice ocazie!

Astăzi vă vom prezenta rețeta peștelui umplut cu legume și copt cu cartofi. El este potrivit atât pentru masa de sărbătoare, cât și pentru un prânz sau o cină cotidiană. Această rețetă poate fi pregătită în perioada posturilor, când este dezlegare la pește. Haideți să începem!

INGREDIENTE:

-un crap cu greutatea de 1.5-2 kg;
-1 kg de cartofi;
-2-3 cepe;
-2 ardei grași (de diferite culori);
-verdeață — după gust (noi am folosit mărar și pătrunjel);
-o lămâie;
-40 ml de ulei;
-2 lingurițe de condimente pentru pește;
-sare, piper negru măcinat — după gust.

MOD DE PREPARARE:

1.Tăiați cartofii medii în sferturi, iar pe cei mari — în șesimi. Puneți-i într-un bol adânc. Asezonați-i cu sare, piper negru măcinat și puțin ulei. Amestecați foarte bine.
2.Tăiați cepele în semiluni subțiri. Divizați-le în jumătate: o parte va reprezenta „pernița”, pe care va stătea peștele, iar cealaltă parte va fi inclusă în umplutura lui.
3.Tăiați câteva rondele din fiecare ardei (le veți folosi, ca să decorați cartofii). Apoi curățați-i de codițe, semințe și nervuri. Tăiați-i sub formă de fâșii groase. Puneți-i în bolul cu ceapa pentru umplutură.
4.Mărunțiți verdețurile și puneți-le în bolul cu ceapa și ardeii.
5.Tăiați 1/3 din lămâie. Stoarceți sucul din ea și adăugați-l în bolul cu ingredientele pentru umplutură. Presărați totul cu sare și piper negru măcinat. Amestecați. Umplutura pentru pește este gata!
6.Tăiați lămâia rămasă în feliuțe subțiri.
7.Curățați peștele de solzi. Tranșați-l și îndepărtați-i măruntaiele, aripioarele și branhiile. Capul poate fi lăsat (după preferințe). Spălați-l foarte bine și uscați-l cu ajutorul prosoapelor de hârtie.
8.Asezonați peștele cu sare, piper negru măcinat și condimentele pentru pește (atât în interior, cât și la exterior). Stropiți-i interiorul cu suc de lămâie.
9.Realizați tăieturi incomplete pe suprafața peștelui: acestea trebuie să intersecteze ambele fileuri și coloana vertebrală și să nu ajungă până la nivelul secțiunii de tranșare. Peștele va căpăta aspectul de evantai.
10.Ungeți o tavă adâncă cu uleiul rămas. Răspândiți ceapa, care va forma „pernița”, pe fundul ei și sărați-o puțin.
11.Așezați peștele în tavă și umpleți-l compact cu umplutura de legume. Dacă a mai rămas umplutură, răspândiți-o în jurul peștelui.
12.Introduceți feliuțele de lămâie în tăieturile de pe pește. Așezați cartofii în jurul lui. Răspândiți rondelele de ardei pe suprafața cartofilor.
13.Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 170°C și coaceți peștele cu cartofi pe parcursul a aproximativ 60 minute.

Peștele capătă o aromă nemaipomenită de legume, verdeață și lămâie. Este suculent și prezintă o crustă crocantă. Deși rețeta este foarte simplă, rezultatul este incredibil!