Rețetele Bunicii

Poale-n brau ca in Ardeal. Reteta de la o gospodina desavarsita din Ardeal

Branzoaice – poale-n brau. Reteta de branzoaice (branzoici) sau poale-n brau moldovenesti este foarte simpla. Aluat dospit cu umplutura vanilata de branza cu stafide. Cine nu cunoaste branzoaica? Branzoaice aromate, pudrate cu zahar, cu aluat pufos si umplutura cremoasa.

Ingrediente – Pentru aluat: 600 g faina tip 000; 3 galbenusuri; 100 g unt cu min. 80 % grasime; 350 ml lapte; 50 g zahar; 30 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata; vanilie; coaja de lamaie rasa; un praf de sare. Pentru umplutura: 500 g branza de vaci mai grasa; 1 ou; 200 g zahar; vanilie; coaja de lamaie rasa; un praf de sare; 100 g gris; 100 g stafide. Pentru uns: 1 ou batut. In plus: zahar pudra (optional).

Pentru aluat se amesteca zaharul cu drojdia si cu laptele caldut. Se adauga apoi treptat galbenusurile, untul la temperatura camerei si coaja de lamaie rasa si se omogenizeaza cu un pic de faina. Se adauga apoi sarea si restul de faina si se framanta aluatul. Se lasa la dospit pana se dubleaza.

Pana dospeste aluatul se pregateste umplutura. Se lasa branza de vaci la scurs, se amesteca cu restul ingredientelor si se adauga in final grisul. Cantitatea de gris difera in functie de cat de apoasa e branza. Daca e mai apoasa se pune mai mult, daca nu, se poate si renunta la gris sau se poate pune foarte putin. Se adauga in final si stafidele.

In primul rand va asigurati ca aveti ajutoare de nadejde! Baietelul meu de 6 ani e extrem de bucuros cand ma poate ajuta la intins foi sau uns cu ou sau cu sirop, asa ca el a intins foaia, a decupat patratele (eu doar l-am ghidat) si apoi a si uns cu ou branzoaicele! Dupa ce aluatul este intins, se taie in 12 bucati. Compozitia de branza se aseaza pe fiecare patratel cu lingura, astfel incat sa fie oarecum egale gramajoarele.

Branzoaicele se inchid ca un plic. Primul colt se aseaza peste umplutura si se unge cu oul batut, se ridica si coltul opus si se unge cu ou si apoi tot asa si celalalte doua. Oul batut este „lipiciul” acestor plicuri gustoase. Daca nu se ung colturile, branzoaicele se vor desface la copt.

Branzoaicele umplute se aseaza in tava (pe hartie de copt) si se ung bine la exterior cu ou batut. Aceste branzoaice (poale-n brau) se coc 10 minute la 180° si inca 10 minute la 160°. Cuptorul trebuie sa fie bine incins inainte de a le pune la copt. Dupa ce s-au copt, branzoaicele se lasa la racorit. Trebuie sa fie rumene si crescute.

Mi-au iesit niste branzoaice grozave! Pufoase si pline de crema de branza. Branzoaicele se pot servi ca atare sau pudrate cu zahar.