Rețetele Bunicii

Clătite cu cașcaval și verdeață – rețeta rapidă pentru situații speciale

Clătitele sunt cunoscute în aproape toată lumea. De la cele foarte fine din Franța sau din Italia, până la cele nedulci din estul Europei, Ucraina sau Rusia.

Acestea reprezintă o idee bună atunci când ți-e foame și nu ai foarte multe ingrediente în casă sau nu ai foarte mult tip la dispoziție. Se fac foarte ușor, practic nici nu îți trebuie îndemânare ca să le pui pe masă, gata să fie servite.

Le poți face dulci sau mai sărate, foarte dulci, le poți face în tigaie obișnuite sau în aparate speciale. Poți să le umpli cu orice ai posibilitatea sau chef. De la cele mai comune gemuri până la carne. De altfel, poți jongla inclusiv cu ingredientele. Când îți lipsește ceva poate fi înlocuit. De exemplu laptele cu apa minerală.

Această ocazie face din clătite o mâncare extraordinar de versatilă.

Astăzi îți vom propune o variantă a clătilelor pe care le poți face pimăvara și vara, când ai la dispoziție foarte multe tipuri de verdeață proaspătă. Pe timpul iernii acestea, făcute cu verdeață congelată, nu vor mi avea același gust intens și pătrunzător.

Vei aveai nevoie de un pahar de patru sute de ml cu lapte, de două ouă, de un pahar de 150 de grame cu făină, de 150 de grame de cașcaval, de o linguriță de sare, de o linguriță de praf de copt, de două linguri de ulei și de cât mărar vrei tu.

Acum amestecă laptele cald cu zahărul, cu sarea și cu ouăle. Adaugă făina cernută în prealabil, și praful de copt. Dă prin răzătoare tot cașcavalul și pune-l în compoziție. Toacă mărarul cât mai mărunt și uleiul. Folosește un tel ca să vbați cât mai bine tot aluatul.

Unge cu ulei o tigaie și lasă-l să se încingă și prăjește clătitele pe ambele părți. După ce ai terminat aluatul și ai făcut toate clătitele ungele pe fiecare cu unt.

Cel mai bine ar fi ca să le mănânci imediat, cât sunt calde încă. Dar dacă îți mai rămân le poți pune la rece și când vrei le poți încălzi direct în cuptorul cu microunde, fără să le mai prăjești în tigaie.

Clătitele făcute după această rețetă pot fi consumate în orice parte a zilei chiar ca masă de sine stătătoare. Dar nutriționiștii spun că în ultima vreme a apărut o tendință de a consuma clătitele doar la micul dejun datorită tuturor nutrienților lor, dar și pentru faptul că acestea dau foarte multă energie, cât să ajuungă pentru tot restul zilei.