Rețetele Bunicii

Acesta este unul dintre cele mai bune blaturi pentru prăjituri

Ingrediente:

800 g făină
70 g drojdie
5 ouă
250 ml lapte
200 ml smântână
150 g unt
3-4 linguri ulei
300 g zahăr
150 g stafide
1 pliculeț zahăr vanilat
1 linguriță sare
coajă de lămâie
Mod de preparare:

1. Pentru început, amestecăm drojdia cu 100 ml de lapte călduț. Adăugăm 1 lingură de zahăr și 2 linguri de făină. Amestecăm și punem compoziția pe foc mic. Adăugăm smântâna și fierbem 2-3 minute. Luam amestecul de pe foc și îl lăsăm la răcit.

2. Într-un bol separat, batem gălbenușurile cu 100 de grame de zahăr, sare și zahărul vanilat. Amestecăm până la omogenizare.

3. Într-un bol separat, batem albușurile cu ajutorul unui mixer. Adăugăm zahărul rămas și mixăm până obținem o spumă tare ce își păstrează forma.

3. Adăugăm compoziția de gălbenușuri peste amestecul de lapte și drojdie. Mixăm până la omogenizare. Adăugăm untul topit, pe urmă albușurle bătute spumă. Amestecăm cu grijă într-o singură direcție, de jos în sus.

4. Treptat, adăugăm făina în cantități mici și frământăm pânp obținem un aluat moale, semi lichid. Se lasă la crecut, la loc cald, timp de 2 ore.

5. După acest interval de timp, adăugăm stafidele. Amestecăm și turnăm aluatul obținut într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și tapetată cu unt.

6. Coacem în cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 de grade Celsius, timp de 45-60 de minute. Recomandarea noastră este să nu deschideți ușa cupțorului timp de 30 minute.